Duurzame kantenbandoplossingen in laserkwaliteit leveren een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie
Meta is in Duitsland al 50 jaar een begrip op het gebied van toiletwanden en scheidingswandsystemen. Het bedrijf is gevestigd in de gemeente Rengsdorf in het district Neuwied en staat voor op maat gemaakte interieurbouw voor openbare voorzieningen, hotels en de vrijetijdssector. Dr. Harald Werner, Managing Director, geeft een inkijk in een speciaal segment van de interieurbouwsector en praat met ons over de reden waarom hij geen alternatief ziet voor duurzame oplossingen in de toekomst.
Dr. Werner, wellicht is ieder van ons al wel eens in een van uw referentieprojecten geweest. 100.000 klanten, dat kan bijna niet anders. Hoe heeft uw bedrijf deze niche in de interieurbouw ontdekt?
Door het grote aantal projecten dat we al hebben uitgerust, is het echt moeilijk om ons te missen. Meta begon in de klassieke houthandel, maar specialiseerde zich in de jaren 1970 in scheidingswandsystemen. Veel van onze klanten komen uit het segment van openbare gebouwen, van bejaardentehuizen tot stations, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, scholen en zwembaden. Maar ook kantoorgebouwen, de horeca, campings en private sportfaciliteiten en kuuroorden behoren tot onze klanten. Onze specialisatie in het inrichten van functionele ruimten, die iedereen nodig heeft. Daarom kiezen klanten meestal voor een tijdloos design, zoals wit, grijs of peper. Kleurig werd vooral in scholen, zwembaden en kinderdagverblijven gekozen. Maar sinds een paar jaar volgt ook onze sector de algemene designtrends en gaat het richting noir of grafiet. En in de horeca maken net houtdecors een comeback.
In uw sector zou ik voor de commercialisering vooral aan argumenten denken zoals duurzaamheid, robuustheid en toegankelijkheid. Waarom is het onderwerp duurzaamheid zo belangrijk voor u?
Ook dat heeft te maken met wereldwijde trends. Onze duurzame en robuuste producten zijn sowieso al op duurzaamheid afgestemd, omdat ze worden gekocht om tientallen jaren mee te gaan. Ons Franse moederbedrijf hecht veel belang aan een holistische benadering van duurzaamheid. En aan klantzijde zijn met name klanten uit de publieke sector nu al een goed jaar actieve drijfveren.
De weg naar klimaatneutraliteit en duurzaamheid geldt dus ook voor jullie speciale interieur. Hoe staat het hier met uw bedrijf?
Gelukkig is onze sterk geautomatiseerde productie niet energie-intensief. We produceren zonder gas, uitsluitend met elektriciteit en kunnen al een bepaald percentage van deze behoefte invullen met onze eigen fotovoltaïsche installaties. We verwarmen met teruggewonnen warmte uit het productieproces en leggen sterk de nadruk op lage afval- en afkeurhoeveelheden en korte transportroutes.
Dat klinkt interessant. En hoe duurzaam zijn jullie producten?
We produceren voornamelijk met spaan- en HPL-platen. Deze voldoen ook aan de eisen voor DGNB-gecertificeerde gebouwen. Maar ook voor andere componenten zijn wij altijd op zoek naar duurzame opties die we in onze processen kunnen integreren. Het 'eco-kantenband' van REHAU met 50 procent recyclaat leek ons daarom veelbelovend.
Duurzame kantenbanden. Je zou kunnen denken dat dit bij een meubelstuk slechts marginale onderdelen zijn. Wat maakt het concept van REHAU voor jullie zo overtuigend om het te gebruiken?
Al onze spaanplaten worden met REHAU kantenbanden 'geseald' door middel van laserlassen. Per bouwelement gaat het dan meestal over meer dan vijf meter. Dat betekent dat we per jaar over enkele honderdduizenden meter spreken, die zullen bijdragen aan de circulaire economie. Ik vind dat helemaal niet marginaal. Het was belangrijk voor ons dat we product- of procesmatig geen toegevingen hoefden te doen. Dezelfde machineparameters voor de kantenlijmmachine waren net zo doorslaggevend als het gebruikelijke vlekkeloze uitzicht van onze bouwelementen. REHAU kon ons beide garanderen. Intussen zijn we voor bijna de volledige spaanplaatafwerking overgeschakeld op RAUKANTEX eco.
De laserbewerking is daarom een absolute must. Kunnen de duurzame kantenbanden van REHAU zomaar in uw productieprocessen worden geïntegreerd?
Natuurlijk produceren we uitsluitend met lasertechnologie – sinds 2011 al. De functionele nulvoeg is erg belangrijk voor onze sector. Omdat de ruimten waarvoor we produceren onderhevig zijn aan intensief gebruik en vaak worden schoongemaakt. Zonder het gelaste kantenband zou er na korte tijd een vuile voeg ontstaan . Ik kan me geen enkele klacht van een klant herinneren waarbij er een probleem was met de kantenband. De integratie van RAUKANTEX eco was ook geen probleem.
Zijn uw klanten bereid een meerprijs te betalen voor een duurzaam aanbod?
Uiteraard heeft duurzaamheid zijn prijs. Momenteel berekenen we de extra kosten voor het duurzame kantenband niet door aan onze klanten. Voor andere materialen is dat wel anders. Als we voor het plaatmateriaal naar een hoger certificeringsniveau gaan - wij voldoen aan het Gold-niveau van de DGNB - wordt dat bij aankoop flink duurder. Op dit moment wil bijna niemand deze meerprijs betalen. De torenhoge bouwprijzen vertragen momenteel de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid.