Inspirerende samenwerking met de Meisterschule in Ebern
REHAU organiseert ontwerpwedstrijd voor toekomstige meester-meubelmakers
20.04.2021
Meubelmakers en interieurbouwers hebben een passie voor hun vak. In hun ateliers brengen ze meubelcreaties tot leven. Hout is nog steeds het dominante materiaal, maar de sector staat open voor nieuwe ideeën. De mix van klassieke en nieuwe materiaalwerelden, verrassende materiaalcombinaties en de aanvulling met technische functies breidt het portfolio uit en biedt nieuwe ontwerpmogelijkheden. In de topopleidingen in het meubelmakersvak groeit een jonge generatie op die haar toekomst ziet in de combinatie van traditie en innovatie. Als fabrikant van kantenband- en oppervlaktematerialen wilde REHAU ideeën uitwisselen met deze creatieve geesten uit de meubelmakerswereld. Hieruit groeide een intensieve samenwerking met de Meisterschule in Ebern, die beide partijen uiteindelijk veel meer opleverde dan alleen inspiratie.
20 aanstaande meester-meubelmakers van cursus 71 namen deel aan de ontwerpwedstrijd die REHAU organiseerde in samenwerking met de Meisterschule in Ebern. De vakspecialisten en managers van de meubelmakerssector van morgen konden zowel hun creativiteit, presentatievaardigheden als vakmanschap laten zien. "Dit is precies de doelgroep die zichzelf elke dag opnieuw moet uitvinden op het vlak van creatief interieurontwerp en daardoor voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Daarom staan zij open voor nieuwe technieken en materialen", zegt Hans Peter Mehnert, Director Product Management Furniture Components and Systems van de divisie Furniture Solutions bij REHAU.
Presentatie van de ontwerpen
De concurrentie
"De basisprincipes van ontwerp en constructie spelen een grote rol in het lesvak vormgeving. Dit omvat tekenen met de losse hand, vorm- en kleurenleer, ruimtelijke voorstelling en het ontwerpen van meubelen, interieurs en bouwelementen," aldus Stefan Andritschke, Dipl.-Ing. (FH), interieurarchitect en docent vormgeving/constructie, over zijn werkgebied. Het idee om dit te combineren met een ontwerpwedstrijd werd door alle partijen verwelkomd: de leerlingen hadden een concrete opdracht, de instructeurs kregen toegang tot nieuwe materialen en REHAU kreeg de feedback dat zijn hightech materialen creatief kunnen worden gecombineerd met de traditionele materialen van het meubelmakersvak.
Er waren drie categorieën om uit te kiezen:
- Staan en werken in het thuiskantoor
- 1 + 1 = 3 - twee elementen, drie functies
- Prullenbak/halmeubel
De opdracht was een mobiel en vrijstaand meubelstuk te maken van REHAU oppervlaktematerialen, gecombineerd met massief hout, staal, aluminium, beslag en elektronica, dat binnen 40 atelieruren kon worden gebouwd. Alle benodigde materialen werden door REHAU ter beschikking gesteld. Christopher Markert, verantwoordelijk voor de projectafdeling van de divisie Furniture Solutions bij REHAU, gaf de deelnemers advies en ondersteuning tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase.
Acht schoolweken na het startsein en kort voor de eerste lockdown werden de ontwerpen en modellen gepresenteerd aan een jury van leraren en REHAU-medewerkers. Er was één winnend ontwerp per vakgebied, dat vervolgens in groepsverband moesten worden gebouwd in de werkplaats van de school - dat was het plan. Maar door de coronapandemie met de lockdown en massale contactbeperkingen, was het voltooien van de werkstukken het echte meesterwerk. Dit kwam doordat de toegang tot de werkplaatsen extreem beperkt was. "Hier lieten de meesterleerlingen laten zien dat zij de vakmensen van de toekomst zijn en ook goed voorbereid zijn als meesters van de organisatie," zei Christopher Markert in zijn toespraak tijdens de virtuele prijsuitreiking. "Dank aan iedereen voor de levendige dialoog, de uitstekende samenwerking en de tijd die de docenten en leerlingen in dit project hebben geïnvesteerd."
De winnaars en hun werken
1e plaats in de categorie 'Staan en werken in het thuiskantoor'
Het stabureau of de stawerkplek wordt gedragen door een fijne constructie van eikenhout en messingbuizen. Het werkblad bestaat uit een materiaalmix van mineraal materiaal en polymeer glaslaminaat in de trendkleur Menta. Kleine op viltstrips lopende lades kunnen alle spullen opbergen die zich op een werkplek ophopen. Een grote lade in het midden biedt ruimte voor papier.
Afmetingen werkstuk: hoogte: 1120 mm; breedte: 1390 mm; diepte: 700 mm
Malte Hoppen
- Geboren op 28 juni 1990 in Westerland op Sylt
- 2005 Overschakeling van de Deense school op Sylt naar de Duborg-Skolen in Flensburg
- 2010 Eindexamen in de Duborg-Skolen
- 2010 - 2011 Burgerdienst
- 2011 - 2014 Opleiding tot meubelmaker bij de meubelmakerij Reimers-Freese in Rüllschau/Maasbüll bij Flensburg
- 02/2015 - 04/2019 Traditionele leertijd
- 09/2019 - 02/2021 Vakschool voor timmerwerk Ebern
Malte Hoppen
1e plaats in de categorie 1 + 1 = 3 - twee elementen, drie functies
Het dressoirachtige meubel bestaat uit een messing onderstel met daarop twee beweegbare corpussen. De corpussen zijn door hun ongebruikelijke vormgeving van het oppervlak een echte blikvanger in elke ruimte. De combinatie van hoogglanzende en matte oppervlakken van RAUVISIO crystal Piano, uitgewerkt als modern inlegwerk, creëert de unieke huid van het meubelstuk. De twee in verstek bewerkte corpussen zijn op standaard ladegeleiders gemonteerd en kunnen naar links of rechts worden uitgeschoven. Hierdoor krijgt de gebruiker een extra functie: een uitklapbare zitbank tussen de corpussen die uitnodigt om zich even neer te zetten.
Afmetingen werkstuk: hoogte: 1020 mm; breedte: 1200 mm; diepte: 400 mm
Sina Sarah Hitschmann
- Geboren op 15 maart 2000 in Böblingen
- 2006 - 2015 Schoolloopbaan in Stätzling-Derching
- 2015 - 2016 Basisberoepsopleiding in houttechniek
- 2016 - 2018 Opleiding tot meubelmaakster bij de firma Segmüller
- 2018 - 2019 Meubelmaakster bij de firma Segmüller
- 09/ 2019 - 02/2021 Meisterschule für das Schreinerhandwerk Ebern
Sina Sarah Hitschmann
1e plaats in de categorie 'Prullenbak/halmeubel'
Het ontwerp van een halmeubel speelt met het contrast tussen oud en nieuw - de combinatie van een historische balk uit een vakwerkhuis met de moderne producten van REHAU. In de met een kettingzaag uit de ruwe balk gezaagde uitsparingen zijn strakke rechtlijnige corpussen en legplanken 'gestoken'. Deze worden gebruikt om de gebruikelijke spullen af te leggen bij het binnenkomen van de woning.
Afmetingen werkstuk: hoogte: 2000 mm; breedte: 950 mm; diepte: 760 mm
Lukas Weß
- Geboren op 18 augustus 1995 in Fulda
- 2001 - 2006 Basisschool Monte Kali
- 2006 - 2012 Middelbare school Wernher-von-Braun in Neuhof
- 2012 - 2013 Opleiding bij meubelmakerij Koch
- 2013 - 2019 Gezel bij meubelmakerij Will
- 2019 Gezel bij meubelmakerij Zeitlos in Holz
- 09/ 2019 - 02/2021 Meisterschule für das Schreinerhandwerk Ebern
Lukas Weß